Stichting S.O.B. Venlo: De stichting voor senioren
U bent hier: Home > Agenda

Agenda: activiteiten van Stichting S.O.B. Venlo, partners en relaties

De jaren vijftig en zestig in Venlo

Datum:17-9-2019
Tijd:14:00u
Type:Overige activiteiten
Locatie:Grand Café Maagdenberg

De jaren vijftig en zestig in Venlo: lezing Sef Derkx

De jaren vijftig. Venlo likte de wonden van de Tweede Wereldoorlog. In de gebombardeerde gemeente was een nijpend gebrek aan woonruimte. Die nood zou het hele decennium worden gevoeld. De wederopbouw kwam op gang. Venlo werd een echte wederopbouwstad. Het zogenaamde Brugplan was visionair en modern. Veel panden werden echter in historiserend stijl gebouwd. Het Duitse kooptoerisme, de Butterfahrt, droeg bij aan het economisch herstel. De stad vond zijn DNA uit.
De jaren vijftig waren ook de grote jaren van de Venlose vastelaovend. Normen en waarden werden tegen het licht gehouden en herijkt. De jeugd emancipeerde en ontwikkelde een eigen smaak en levensstijl. Vooral muziek bracht jongeren bij elkaar.

De jeugdcultuur bloeide in groot Venlo in deze periode. In De Prins van Oranje kwam indertijd de fine fleur van de Nederlandse beatmuziek. In parochiezalen als Copacabana, De Maagdenberg, ’t Knibbelke en Ons Huis traden lokale en regionale bands op. In Venlo en omgeving woedde vanaf de jaren zestig een waar muziekvirus, dat tal van bands heeft voortgebracht zoals The Vampires, Les Mystères, Scarface, Static, Trip en Obsession.

De lezing heeft niet de pretentie om de jaren vijftig en zestig volledig in kaart te brengen. Je zou het eerder een associatieve zoektocht kunnen noemen naar de jaren van onze jeugd.

Het is meer bedoeld als aanjager om herinneringen die we hebben aan die periode met elkaar te delen en te vertellen aan de generaties die erna kwamen. Want een bijzondere tijd dat was het wel.

Datum          :      Dinsdag 17 september 2019

Aanvang       :      14.00 uur

Locatie          :      Grand Café Maagdenberg

                             Maagdenbergplein 11, 5915 CW Venlo

Kosten          :      S.O.B. leden € 7,50 incl. kop koffie /thee

Aanmelden:

Vóór 12 september a.s. per e-mail: info@jongerenvanvroeger.nl

of tel. 077 3260 409 (‘s avonds na 19.00 uur)

Filteren

Op type activiteit

Verder op de agenda